CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
8-10 porcji
Cukinia to warzywo idealne do pieczenia. Wszystko dzięki jej łagodnemu smakowi, naturalnej słodyczy i dużej wilgotności. Nikt nie zgadnie, że to bogate w czekoladę ciasto przepełnione jest warzywami – chyba że mu o tym powiesz. Jest tak słodkie samo w sobie, że nie potrzebuje dosładzaczy – delikatna mgiełka z cukru pudru to wystarczające dopełnienie tego dania. Ty i twoi goście umrzecie z zachwytu!
Czas przygotowania: 1h 10 min.
125 g mąki pszennej
200 g nierafinowanego cukru trzcinowego
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli morskiej
170 ml oleju roślinnego
125 ml mleka migdałowego (możesz też użyć innego mleka roślinnego, np. sojowego)
180 g cukinii, startej na tarce
cukier puder do posypania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 15 lub 20 cm.
- Połącz mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól w dużej misce.
- W kolejnej misce połącz olej i mleko, dodaj do suchych składników. Mieszaj do uzyskania gęstego ciasta. Następnie dodaj cukinię.
- Wlej ciasto na tortownicę i piecz od 50 do 60 minut lub do czasu, aż włożona w ciasto wykałaczka pozostanie sucha po wyjęciu.
- Zanim wyjmiesz je z formy, pozwól ciastu ostygnąć. Posyp cukrem pudrem i krój na kawałki. Możesz też przełożyć ciasto dżemem lub powidłami śliwkowymi.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Zielona kuchnia 24/7 🙂