Wydawnictwo Nowej Ery
BOK: +48 739 200 932

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ

8-10 porcji

Cukinia to warzywo idealne do pieczenia. Wszystko dzięki jej łagodnemu smakowi, naturalnej słodyczy i dużej wilgotności. Nikt nie zgadnie, że to bogate w czekoladę ciasto przepełnione jest warzywami – chyba że mu o tym powiesz. Jest tak słodkie samo w sobie, że nie potrzebuje dosładzaczy – delikatna mgiełka z cukru pudru to wystarczające dopełnienie tego dania. Ty i twoi goście umrzecie z zachwytu!

Czas przygotowania: 1h 10 min.

125 g mąki pszennej

200 g nierafinowanego cukru trzcinowego

60 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki soli morskiej

170 ml oleju roślinnego

125 ml mleka migdałowego (możesz też użyć innego mleka roślinnego, np. sojowego)

180 g cukinii, startej na tarce

cukier puder do posypania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 15 lub 20 cm.
  2. Połącz mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól w dużej misce.
  3. W kolejnej misce połącz olej i mleko, dodaj do suchych składników. Mieszaj do uzyskania gęstego ciasta. Następnie dodaj cukinię.
  4. Wlej ciasto na tortownicę i piecz od 50 do 60 minut lub do czasu, aż włożona w ciasto wykałaczka pozostanie sucha po wyjęciu.
  5. Zanim wyjmiesz je z formy, pozwól ciastu ostygnąć. Posyp cukrem pudrem i krój na kawałki. Możesz też przełożyć ciasto dżemem lub powidłami śliwkowymi.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Zielona kuchnia 24/7 🙂

Zielona kuchnia