Szczęśliwe jelita = zdrowie!
Zdrowe jelito jest niczym płócienna szmatka do odciskania twarogu. Pozwala przeniknąć substancjom odżywczym, jednocześnie wydalając większe cząsteczki pożywienia i chorobotwórcze bakterie, drożdże oraz pasożyty. Przy nieszczelności jelita ścisłe jego połączenia ulegają rozluźnieniu, a więc niestrawione resztki pokarmowe i patogeny przedostają się i aktywują układ odpornościowy, powodując stan zapalny i nadwrażliwość pokarmową.
Czym jest zespół nieszczlnego jelita?
Nieszczelne jelito to jeden z najbardziej kontrowersyjnych i jednocześnie najważniejszych stanów chorobowych do wyleczenia przy zaburzeniach jelitowych, ponieważ stanowi ono pomost pomiędzy zdrowiem jelit a chorobą układową. „Nieszczelne jelito” to nie diagnoza, ale proces – opis kryjącej się za nim patologii licznych chorób, które leczymy, ale jak dotąd nie udało nam się znaleźć na nie remedium. Jest to stan, w którym połączenia pomiędzy komórkami wyścielającymi wnętrze jelit (tak zwane połączenia ścisłe) ulegają rozluźnieniu, pozwalając większym cząsteczkom (na przykład częściowo strawionego jedzenia) przeniknąć przez ścianę jelita. Prawidłowo strawiony pokarm zostaje zazwyczaj wchłonięty bezpośrednio przez ścianę komórkową, ale przy nieszczelności jelita przejście pomiędzy komórkami jest otwarte, tym samym naraża odpowiadający za jelita układ odpornościowy na różnego rodzaju substancje, z którymi w normalnych okolicznościach komórki odpornościowe nie miałyby styczności.
Dlaczego dochodzi do nieszczelności jelit?
Do nieszczelności jelita prowadzi wiele czynników, między innymi:
- uboga dieta,
- stres/emocje,
- infekcje, w tym dysbioza,
- choroby układowe o charakterze zapalnym,
- zmniejszona ilość kwasu żołądkowego,
- narażenie na toksyny (konserwanty i pestycydy w produktach żywieniowych, a także toksyny ze środowiska naturalnego mogą uszkodzić wyściółkę jelita grubego),
- niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. aspiryna, ibuprofen, Advil lub Aleve),
- antybiotyki (ponieważ zaburzają prawidłową florę jelitową).
Co należy jeść, aby utrzymać zdrowie jelit:
- produkty ekologiczne (nie GMO)
- zdrowe tłuszcze
- orzechy/nasiona
- węglowodany niskoglikemiczne o wysokiej zawartości błonnika
- warzywa niezawierające skrobi
- białka hipoalergiczne (groszek zielony, ryż, nasiona chia i konopi)
- wołowinę i jagnięcinę od zwierząt wypasanych na łąkach i niekarmionych hormonami
- kurczaki i indyki z wolnego chowu
- niehodowlane ryby zimnowodne
- dziczyznę
Chcesz wiedzieć więcej, jak zadbać o zdrowie swoich jelit? Już październiku ukaże się bardzo ciekawa książka „Szczęśliwe jelita” doktora Vincenta Pedre. Więcej o książce dowiesz się TUTAJ