Wydawnictwo Nowej Ery
BOK: +48 739 200 932
Wiosna w kuchni!

wiosna w kuchni pięciu przemianZastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego kuchnię azjatycką uważa się za najzdrowszą? Ponieważ Azjaci korzystają głównie z tego, co daje im Matka Natura. Nie sięgają po zmodyfikowaną żywność, nie używają wymyślnych składników. Stawiają na sezonowe produkty i przyprawy. W ten sposób jedzą potrawy smaczne, zdrowe, wegetariańskie i bezglutenowe 🙂

Zdradzę ci sekret – Ty też możesz zostać stylistą własnego zdrowia. Poznaj książki z przepisami z serii W kuchni Pięciu Przemian, rozwiń swój potencjał kulinarny, komponuj smaki i przyprawy. Jako że mamy wiosnę, zaproponuję Ci kilka pysznych dań z Wiosny w kuchni Pięciu Przemian. Oczywiście, będą składały się z sezonowych, wiosennych produktów. Są to pełnowartościowe i lekkostrawne posiłki, dzięki którym nie tylko polepszy się twoje samopoczucie, ale i ustabilizujesz wagę ciała. Poznaj dietę, która nie ma skutków ubocznych i jest stosowana od tysięcy lat. A wszystko zgodnie z chińską filozofią przyrody – z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, a więc odpowiedniego łączenia smaków: gorzkiego, słodkiego, ostrego, słonego i kwaśnego.

logo-5-przemian-malutkie-30

Bo kto powiedział, że na talerzu musi być nudno? 🙂

O – przemiana ognia – smak gorzki
Z – przemiana ziemi – smak słodki
M – przemiana metalu – smak ostry
W – przemiana wody – smak słony
D – przemiana drzewa – smak kwaśny

PASTA ZE SZPARAGÓW 

Składniki:
O – wrzątek, 1 łyżka koperku
Z – ½ pęczka zielonych szparagów, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka majonezu 50 g orzeszków piniowych
M – 1 ząbek czosnku, kilka liści świeżej bazylii i 1 gałązka świeżego rozmarynu
W – 40 g parmezanu, sól
D – 2 listki melisy

Przygotowanie:
Szparagi wrzucić do wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić i ostudzić.
Do salaterki wsypać posiekany koperek, dodać pokrojone, ugotowane szparagi, oliwę, majonez, orzeszki piniowe, posiekany czosnek, bazylię i rozmaryn, dodać starty parmezan, sól, melisę
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Podawać do chleba, podpłomyków lub ziemniaków.

wiosna w kuchni Pięciu Przemian

SAŁATKA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I RZODKIEWKĄ 

Z – 4 ziemniaki
Ugotować ziemniaki, (uważać, żeby się nie rozgotowały). Pokroić na plastry. Podsmażyć na oliwie lub podpiec w piekarniku. Ostudzić.

Sos:
O – ½ pęczka koperku
Z – 1 łyżka oliwy
M – 2 ząbki czosnku
W – sól
D – 50 ml śmietany
Dokładnie wymieszać

Dodać:
O – sałatę
Z – ziemniaki
M – ½ pęczka pokrojonej rzodkiewki, ½ pęczka posiekanego szczypiorku

wiosna w kuchni Pięciu Przemian

KASZA GRYCZANA Z BAKALIAMI

Składniki:
O – 2 szklanki wrzątku, szklanka kaszy gryczanej
Z – 1 łyżeczka miodu
M – 1 łyżeczka nalewki z orzechów, drobno posiekany plasterek świeżego imbiru
W – 1 łyżeczka zimnej wody
D – 1 garść suszonych żurawin

O – kilka wędzonych śliwek, kilka wyłuskanych włoskich orzechów
Z – 1 garść rodzynek, 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:
Gotować kaszę na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności.
Dokładnie wymieszać.


wiosna w kuchni Pięciu Przemian

Zapraszam także do odwiedzania strony www.wKuchniPieciuPrzemian, gdzie znajdziesz mnóstwo inspiracji i przepisów na zdrowe dania na każdą porę roku!

 

SMACZNEGO!!!

wiosna w kuchni pięciu przemian

[sprawdź>>]