Bardzo istotną kwestią do rozważenia jest rodzaj materiałów, w jakie pakowana jest nasza żywność – nie tylko dlatego, że chcemy unikać opakowań plastikowych i papierowych, ale także po to, by nie dopuścić do przedostawania się szkodliwych substancji do żywności. Takie substancje mogą przechodzić z folii aluminiowej, folii plastikowej, puszek aluminiowych i pojemników stosowanych do pakowania dań na wynos.
Jeszcze szkodliwsze są opakowania, które można wkładać do kuchenek mikrofalowych i piekarnika, gdyż przedostaje się z nich do żywności więcej toksyn. Polistyren, wciąż powszechnie stosowany w pojemnikach i kubeczkach do potraw i napojów na wynos, nie tylko przyczynia się do produkcji ok. 2 miliardów ton śmieci rocznie (w USA), ale też wyzwala styren przenikający do żywności i płynów. Styren naśladuje działanie estrogenu w naszym organizmie, wskutek czego może prowadzić do zaburzenia działania tego hormonu, a w rezultacie – problemów z tarczycą, a także innych schorzeń związanych z gospodarką hormonalną, w tym raka piersi lub prostaty. Mamy więc kolejne powody, by trzymać się z daleka od paczkowanej i przetworzonej żywności.
OZNACZENIA NA OPAKOWANIACH PLASTIKOWYCH
CYFRA 1 OTOCZONA TRZEMA STRZAŁKAMI – PET
(politereftalan etylenu):
- bezpieczny do stosowania pierwszy raz, więc nie wykorzystuj go ponownie;
- nadaje się do recyklingu
- Przykład: butelki na wodę
CYFRA 2 OTOCZONA TRZEMA STRZAŁKAMI – HDPE
(polietylen o dużej gęstości):
- bezpieczny, ale niewiele opakowań można stosować wielokrotnie, więc najlepiej używać ich tylko raz;
- nadaje się do recyklingu
- Przykład: butelki na mleko
CYFRA 3 OTOCZONA TRZEMA STRZAŁKAMI – winyl lub PCW (polichlorek winylu):
- UNIKAJ – wyzwala związki rakotwórcze;
- nie nadaje się do recyklingu
- Przykłady: butelki szamponów, słoiki na masło orzechowe
CYFRA 4 OTOCZONA TRZEMA STRZAŁKAMI – LDPE
(polietylen o małej gęstości):
- bezpieczny;
- nadaje się do recyklingu, ALE tylko w sieci Whole Foods, Wal-Mart oraz punktach recyklingu torebek z tworzyw sztucznych
- Przykłady: torebki na pieczywo i mrożonki, większość plastikowych opakowań
CYFRA 5 OTOCZONA TRZEMA STRZAŁKAMI – PP
(polipropylen):
- bezpieczny;
- nadaje się do recyklingu, ALE tylko w ramach niektórych programów przetwarzania śmieci z gospodarstw domowych – sprawdź w lokalnym oddziale MPO
- Przykłady: butelki od keczupu, kubeczki do jogurtów
CYFRA 6 OTOCZONA TRZEMA STRZAŁKAMI – PS
(polistyren):
- UNIKAJ – może wyzwalać styren, który prawdopodobnie jest związkiem rakotwórczym;
- nadaje się do recyklingu, ALE tylko w ramach niektórych programów przetwarzania śmieci z gospodarstw domowych – sprawdź w lokalnym oddziale MPO
- Przykłady: pojemniki styropianowe, pojemniki od dań na wynos, plastikowe sztućce
CYFRA 7 OTOCZONA TRZEMA STRZAŁKAMI – INNE MATERIAŁY:
1. PC (poliwęglan):
- bezpieczny;
- nie nadaje się do recyklingu, ale można go kompostować
- Przykłady: większość plastikowych butelek dla niemowląt, butelki na wodę dla sportowców marki Nalgene
2. PLA (polilaktyd):
MOŻE BYĆ SZKODLIWY – zawiera bisfenol A zakłócający gospodarkę hormonalną;
- nie nadaje się do recyklingu
- Przykłady: plastik produkowany ze źródeł odnawialnych takich jak trzcina cukrowa, kukurydza i skrobia ziemniaczana.