Zdrowa, sycąca przekąska zimową porą? Proponujemy przepyszne, okropnie zdrowe i absolutnie bezmięsne – ba! surowe – tacos z orzechami 🙂 Przepis pochodzi z książki 22-dniowa rewolucja Marco Borgesa.
SUROWE TACOS Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
SKŁADNIKI:
2 główki sałaty rzymskiej (baza)
Farsz:
2 szklanki orzechów włoskich (lub laskowych)
1½ łyżki kminu rzymskiego
1 łyżka kolendry
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta słodkiej papryki
szczypta czosnku w proszku
szczypta czarnego mielonego pieprzu
Do przybrania:
2 awokado Hass
1 małe opakowanie pomidorków cherry
½ łyżki suszonej pietruszki
szczypta czarnego mielonego pieprzu
szczypta soli morskiej
1 limonka (do wyciśnięcia)
-
Dokładnie umyj i osusz sałatę oraz pomidory, wykorzystując durszlak albo ręcznik papierowy; odłóż na bok i przygotuj inne składniki.
-
Połącz wszystkie składniki na farsz w robocie kuchennym.
-
Miksuj kilkakrotnie do uzyskania kruchości – uważaj jednak, żeby nie przesadzić.
-
Rozprowadź farsz po liściach sałaty, przygotowując 4 równe porcje.
-
Pokrój pomidory na połówki.
-
Przekrój awokado na pół i usuń pestki. Obierz i pokrój na małe, płaskie części.
-
Udekoruj tacos pokrojonym awokado, pomidorkami, pietruszką, pieprzem, solą morską i polej sokiem z limonki.