Wydawnictwo Nowej Ery
BOK: +48 739 200 932
Surowe tacos z orzechami włoskimi

 

 

 

Zdrowa, sycąca przekąska zimową porą? Proponujemy przepyszne, okropnie zdrowe i absolutnie bezmięsne – ba! surowe – tacos z orzechami 🙂 Przepis pochodzi z książki 22-dniowa rewolucja Marco Borgesa.

22-dniowa

SUROWE TACOS Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

SKŁADNIKI:

2 główki sałaty rzymskiej (baza)

Farsz:

2 szklanki orzechów włoskich (lub laskowych)

1½ łyżki kminu rzymskiego

1 łyżka kolendry

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka sosu sojowego

szczypta słodkiej papryki

szczypta czosnku w proszku

szczypta czarnego mielonego pieprzu

Do przybrania:

2 awokado Hass

1 małe opakowanie pomidorków cherry

½ łyżki suszonej pietruszki

szczypta czarnego mielonego pieprzu

szczypta soli morskiej

1 limonka (do wyciśnięcia)

  1. Dokładnie umyj i osusz sałatę oraz pomidory, wykorzystując durszlak albo ręcznik papierowy; odłóż na bok i przygotuj inne składniki.

  2. Połącz wszystkie składniki na farsz w robocie kuchennym.

  3. Miksuj kilkakrotnie do uzyskania kruchości – uważaj jednak, żeby nie przesadzić.

  4. Rozprowadź farsz po liściach sałaty, przygotowując 4 równe porcje.

  5. Pokrój pomidory na połówki.

  6. Przekrój awokado na pół i usuń pestki. Obierz i pokrój na małe, płaskie części.

  7. Udekoruj tacos pokrojonym awokado, pomidorkami, pietruszką, pieprzem, solą morską i polej sokiem z limonki.

 

22-dniowa