Lato to czas Przemiany Ognia. Energia yang wzmaga się, co przejawia się chęcią do działania i dużym zapasem sił. Mamy w sobie wystarczającą ilość energii, by sprostać codziennym obowiązkom oraz spędzać przyjemnie czas na spotkaniach towarzyskich czy imprezach do późnej nocy. To idealny czas w roku, aby otworzyć w pełni swoje serce na przepływ radości, miłości, obfitości. To właśnie latem możemy pozwolić sobie na małe zaniedbania, np. zbyt krótki czas na sen czy wypoczynek (oczywiście, jeśli ktoś dba o swój organizm przez pozostałą część roku).
Tę energię yang możemy także wykorzystać z powodzeniem w kuchni – i to z wykorzystaniem ogólnie dostępnych i sezonowych składników. Co powiecie na małą inspirację? 🙂
PRZEPIS NA TORT Z TRUSKAWKAMI
Biszkopt:
Z – 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru trzcinowego
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli
D – 1 szklanka śmietany 18%
O – 1 łyżeczka wrzątku
Z – 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki kukurydzianej
Wszystkie składniki dodać do w podanej kolejności i wymieszać na gładką masę.
Piana z białek:
Z – 4 białka, 1/3 szklanki cukru
Białka ubijać początkowo bez cukru, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. W międzyczasie przygotować bitą śmietanę.
Bita śmietana:
Z – 500 g śmietanki 36%, 1 szklanka cukru pudru
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli
Składniki dodać dodać w podanej kolejności i ubić na sztywną masę.
Dodatkowo:
D – 30 dag truskawek
Biszkopt po upieczeniu wystudzić, przeciąć na dwa blaty. Jeden blat posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki (jeśli są małe to w całości, a jeśli większe to pokrojone na kawałki).
Położyć drugi blat i także posmarować bitą śmietaną i ułożyć truskawki.
SMACZNEGO!
Więcej przepisów i inspirujących wskazówek znajdziecie na stronie wKuchniPieciuPrzemian.pl.