Wreszcie jest! Długo wyczekiwana, przełomowa książka o jedynej na świecie diecie udowodnionej naukowo!
Napisali ją eksperci od żywienia: dr Kirsta Varady i Bill Gottlieb. Efekty stosowania rekomendowanej przez siebie diety udowodnili naukowo, a dodatkowo warto wspomnieć o tym, że badania przeprowadzane w tym kierunku zostały ufundowane przez prestiżową amerykańską instytucję rządową: Narodowe Instytuty Zdrowia (ang. National Institutes of Health). Co ważne, niezwykłą skuteczność diety 50:50 sprawdziła na własnej skórze… autorka publikacji – dr Varady, której udało się szybko i bezpiecznie schudnąć aż 20 kilogramów, i to bez paskudnego efektu jo-jo towarzyszącego wszystkim znanym mi dotychczas dietom.
Głównym założeniem diety 50:50 jest to, aby w tak zwanym dniu diety, czyli w fazie ograniczania jedzenia, spożywać nie więcej niż 500 kalorii, natomiast w tak zwanym dniu ucztowania jeść już wszystko to, na co tylko przyjdzie nam ochota. Osoby stosujące dietę nie muszą zwracać uwagi na określone grupy spożywanych składników pokarmowych, nie muszą też unikać konkretnych produktów żywieniowych ani układać wymyślnych dań z trudno dostępnych na rynku polskim produktów. Pewne wyrzeczenia pokarmowe obowiązują zatem tylko co drugi dzień, a nie – jak to jest w standardowych dietach – bez przerwy. Przejście na taki sposób odchudzania przynosi wiele korzyści: czujemy się lepiej, ponieważ nie męczy nas ciągły głód, którego nie jesteśmy w stanie zaspokoić, polepszamy swoje zdrowie, chudniemy i wreszcie odzyskujemy dawno utraconą radość z życia. Czego chcieć więcej?
Książka obfituje w cenne wskazówki i praktyczne porady żywieniowe. Zawiera także przepisy kulinarne na niskokaloryczne i smaczne dania, dzięki którym utrata wagi będzie następować jeszcze szybciej i przyjemniej.
Dieta 50:50 to bardzo ciekawy przykład diety naprzemiennej – schemat żywieniowy, który w niezwykły sposób motywuje do zadbania o siebie nie tylko pod względem czysto fizycznym, ale także psychicznym. Rzetelność publikacji zostaje wzmocniona podejściem autorów do procesu utraty masy ciała – podkreślają oni bowiem, że największe efekty przynosi połączenie diety 50:50 z ćwiczeniami fizycznymi, które powodują zwiększenie tkanki mięśniowej spalającej kalorie, redukują ilość tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha oraz podwyższają poziom tak zwanego dobrego cholesterolu. Ogromną zaletą tej pozycji wydawniczej jest także to, że autorzy pokazują, co zrobić, aby utrzymać osiągnięty rezultat i już nigdy nie wrócić do pierwotnej wagi.
Gorąco polecamy!