Codziennie, wychodząc do pracy mijasz drzewo – jedno, drugie… Nie zwracasz na nie szczególnej uwagi, zauważasz tylko, że zaczynają gubić liście lub intensywnie się zielenić zapewniając kawałek cienia w upalny dzień. A czy wiesz, że możesz się nim nakarmić?
Pod lupę bierzemy dwa z najbardziej popularnych w Polsce drzew – olchę i brzozę. Odkryj dziką spiżarnię, która jest tuż pod nosem!
OLCHA, OLSZA
Spożywanie olchy jest zupełnie bezpieczne. Ma ona ostry smak, dlatego nie jest polecana do spożycia w dużych ilościach.
Rodzina: bukowce / brzozowate
Jadalne: wewnętrzna kora, gałązki, sok, pyłek, młode listki i bazie.
Smak: gorzki, ale młode listki i kora wewnętrzna (miękisz kory) są słodkie.
Opis: Olchy przyjmują postać od niskich krzaków aż do dziesięciometrowych drzew. Wytwarzają długie, obwisłe bazie, usytuowane na końcach gałęzi. Kwiaty zmieniają się w zielone owoce, które następnie stają się zgrubiałe i przypominają sosnowe szyszki. Te małe szyszki wiszą na końcach gałęzi. Liście mają wyraźne unerwienie, są ciemnozielone i owalne.
Wykorzystanie: Pyłek jest zbierany i używany jako suplement białkowy. Delikatne młode liski, bazie i pączki mogą również być jedzone na surowo i wykorzystywane w przepisach.
Właściwości lecznicze: Gorycz liści, gałązek i pąków olchy ma stymulować trawienie i leczyć bóle brzucha. Spożywanie olchy redukuje również stany zapalne, zagęszcza tkankę i tamuje krwawienie.
Praktyczne porady: Olcha ma korę wewnętrzną (miękisz kory), która jest słodka i przepyszna. Jednak nieodpowiednie pozyskiwanie tej warstwy może zabić drzewo. Zamiast zrywać korę z pnia, odcinaj pojedyncze gałęzie, aby dostać się do kory wewnętrznej.
Jak je rozpoznać: Olchy mają lśniące liście z dobrze widocznym unerwieniem i ząbkowatymi brzegami. Ich nasiona kryją się w małych szyszeczkach.
BRZOZA
Brzozy nadają się do spożycia. Z uwagi jednak na intensywny smak nie zaleca się, aby stosować je jako podstawowy posiłek.
Rodzina: brzozowate / brzoza
Jadalne: Kora wewnętrzna, gałązki, sok, młode listki i bazie.
Smak: Gorzki, ale młode listki i kora wewnętrzna (miazga) są słodkie.
Opis: Smukłe, gubiące liście drzewo. Biała kora z ciemnymi i czarnymi pręgami, łuszcząca się i zwijająca samoistnie, co dodaje drzewu „puszystości”. Liście są ciemnozielone, bywają owalne i zaostrzone.
Wykorzystanie: Sok można pić na surowo lub przerabiać na syrop. Młode delikatne listki, bazie i pąki mogą być jedzone na surowo albo wykorzystywane jako składniki w przepisach.
Właściwości lecznicze: Podobna jak wierzba i osika, brzoza zawiera kwas salicylowy, który ma właściwości uśmierzające ból i jest aktywnym składnikiem aspiryny. Herbata z kory brzozy wykorzystywana jest do leczenia gorączki, problemów skórnych, infekcji dróg moczowych, żółtaczki, biegunki i zwalczania pasożytów.
Pomocne wskazówki: Brzozy mają korę wewnętrzną (miazgę), która jest słodka i smaczna. Jednak nieodpowiednie jej pozyskiwanie może uśmiercić drzewo. Zamiast odrywać ją z pnia, odcinaj pojedyncze gałęzie i z nich pozyskuj korę.
Jak rozpoznać: Brzozy mają bladą, niemal białą, pergaminową korę, która sama się złuszcza.
Poszukiwanie jadalnych roślin, które często mają więcej właściwości zdrowotnych niż te zakupione w sklepie, staje się coraz bardziej popularnym trendem, również w Polsce. To również świetna okazja do aktywnego spędzenia czasu – nawet z dziećmi! Poznawanie cudów natury, to świetna zabawa, a jednocześnie pretekst do wyrabiania w sobie i najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych i chęci okrywania świata 🙂
Jeśli szukasz praktycznego przewodnika po świecie jadalnych roślin, polecamy:
Jeśli natomiast chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak zachęcić malucha do odkrywania natury, sprawdź: