Każdy z nas ma inny smak, lubi jeść zupełnie różne produkty. Nie chcę więc ci narzucać jedynej słusznej i restrykcyjnej diety. Niemniej, musisz wiedzieć, że jedzenie ma swoją wartość duchowo-wibracyjną, a przejście na wegetarianizm przyczynia się do zwiększenia zasobów energii i usprawnienia rozwoju duchowego. O ile nam – ludziom dorosłym – łatwiej to zrozumieć i powstrzymać się od produktów mięsnych, o tyle dzieciom trudniej jest to wytłumaczyć.
Jeśli chcesz jednak, aby i twoje dzieci przeszły na wegetarianizm, najlepiej zabierz się do tego stopniowo.
– Przygotowuj na przykład zarówno tradycyjne hot dogi, jak i takie z zawartością tofu. Kiedy podajesz im mleko, zmieszaj z nim ¼ szklanki tego sojowego i ryżowego.
– Świeć przykładem. Spożywając swoje wegetariańskie posiłki, nie przestawaj zachwycać się nad ich smakiem.
– Nie trać siły woli. Po mniej więcej dwóch miesiącach chęć spożycia soli, cukru i tłuszczu zapewne ustąpi miejsca zdrowym produktom.
– Wyrzuć z szafek i lodówki słodycze i fast foody.
– Miej pod ręką mnóstwo pożywnych przekąsek do jedzenia palcami. Niech stoi w pobliżu miseczka organicznych winogron, dojrzałych truskawek, plastrów melona, humusowego dipu z różyczkami brokułów, mieszanki owoców suszonych czy razowych krakersów.
Poniżej podaję kilka pomysłów na wegetariańskie posiłki i przekąski, które możesz przygotowywać dzieciom.
Wegetariańskie przekąski i posiłki, obfite w białko komplementarne:
- ryżowy pudding przygotowany na bazie mleka sojowego;
- bajgiel z masłem migdałowym, słonecznikowym lub tahini;
- humus w chlebie pita;
- burrito z fasolą pinto w mące tortilla;
- taco z upostaciowanym białkiem sojowym i kukurydzianą tortillą;
- zupa z pietruszką i tofu pokrojonym w kostkę;
- zupa z makaronem i fasolą.
Wegetariańskie pomysły na szybkie i łatwe do przetransportowania przekąski i posiłki dla nastolatków:
- suszone owoce,
- mieszanka z suszonych owoców i orzechów,
- prażona kukurydza,
- ciasteczka ryżowe,
- jogurt,
- kawałki pizzy, która postała już jakiś czas (również tej mrożonej),
- koktajle mleczne,
- humus z chlebem pita,
- babeczka i sok,
- bajgiel z masłem orzechowym,
- kanapka z masłem orzechowo-bananowym,
- migdałowe masło na krakersach.