Zapraszamy na kolejną odsłonę cyklu „Wtorki z Gersonem”!
Jesteś ciekaw genezy powstania tej niezwykłej, sprawdzonej terapii leczącej raka? Otóż zaczęło się dość zwyczajnie – od uporczywego bólu głowy, który uniemożliwiał dr. Gersonowi studiowanie medycyny.
Jeszcze w czasach studenckich Max Gerson zaczął cierpieć na poważny problem zdrowotny – niezwykle dokuczliwe bóle migrenowe. Były nieznośnie intensywne i towarzyszyły im nudności, wymioty, a także nadwrażliwość na światło. Młody student poszukiwał pomocy u swoich nauczycieli medycyny, a także w pismach i artykułach naukowych. Wszyscy specjaliści zgodnie twierdzili, że na migreny nie ma skutecznego lekarstwa i po prostu trzeba nauczyć się z tym żyć.
Jednak Max natrafił na opisaną we włoskim czasopiśmie medycznym historię kobiety, która cierpiała na migreny i wyleczyła się z nich dzięki… zmianie diety. W artykule nie podano żadnych szczegółów, ale pomysł wydał się dr. Gersonowi jak najbardziej sensowny. Doszedł do wniosku, że przyczyną mogą być równie dobrze artykuły spożywcze, których nie jest w stanie przetrawić. Musiał tylko ustalić, o jakie produkty chodzi.
Jego pierwsza dieta opierała się na krowim mleku (dr Gerson założył, że skoro każde dziecko jest w stanie je strawić, jego ciało również sobie z tym poradzi) i okazała się nieskuteczna – stan jego zdrowia nie uległ jakiejkolwiek zmianie. Wtedy uświadomił sobie, że kiedy ssaki przestawiają się na pokarmy stałe, raz na zawsze przestają pić mleko, a dodatkowo budowa ludzkiego organizmu przypomina budowę organizmu zwierząt roślinożernych. Stwierdził więc, że być może ludzie z problemami zdrowotnymi powinni się odżywiać tylko owocami, warzywami i ziarnami.
Więcej o genialnym doktorze i jego cudownej terapii przeczytasz w najnowszej, najbardziej aktualnej publikacji opisującej tę metodę – książce Cud Terapii Gersona autorstwa Charlotte Gerson i dr med. Mortona Walkera.