Zaczynamy Zielone gotowanie!
Na początek: zielony poranny koktajl – dla fanów natki pietruszki i alternatywa dla tych, którzy wolą szpinak 🙂
TROPIKALNE ZIELONE SMOOTHIE
1 banan
75 g kawałków świeżego lub mrożonego mango
60 g świeżych liści szpinaku
125 ml soku z ananasa
125 ml wody
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i ucieraj je do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wlewaj do szklanek i podawaj.
- Możesz posypać smoothie kilkoma kawałkami mango.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 119 kcal
BIAŁKO 1,9 g
ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZÓW 0,3 g
TŁUSZCZE NASYCONE 0 g
WĘGLOWODANY 28,9 g
BŁONNIK 3,2 g
CUKRY 19 g
WITAMINY A, B6, C, K
SMOOTHIE Z CYTRYNĄ, IMBIREM I NATKA PIETRUSZKI
1 pomarańcza
½ długiego ogórka (lub 2-3 ogórki gruntowe, obrane)
1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru
250 ml soku z ananasa (lub syropu odlanego z ananasów z puszki)
15 g świeżej natki pietruszki
sok z połowy cytryny
3-4 kostki lodu (opcjonalnie)
- Pomarańczę obierz ze skórki i podziel na cząstki. Następnie pokrój ogórek na kawałki.
- Wszystkie składniki włóż do blendera i ucieraj aż uzyskasz jednolitą masę. Nalewaj do szklanek i podawaj od razu.
BIAŁKO 2,3 g
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 137 kcal
ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZÓW 0,7 g
TŁUSZCZE NASYCONE 0 g
WĘGLOWODANY 32,4 g
BŁONNIK 3,5 g
CUKRY 21,6 g
WITAMINY A, B6, C
Przepisy pochodzą z książki Zielona kuchnia 24/7 🙂