Lubię wszystkie cebulowe dania, a ta zupa bardzo przypadła mi do smaku. Mimo że pominęłam sos tamari, wyszła naprawdę znakomita Bardzo sycąca, słodka, idealna na jesienne chłody. Kasza jaglana cudownie ją zagęszcza, tak że w konsystencji przypomina budyń.
Kamila
Wypróbujcie sami! 🙂
PRZEPIS NA ZUPĘ CEBULOWĄ Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:
O – 1½ litra wrzątku, ½ łyżeczki świeżego tymianku, 1 liść szałwii
Z – ½ szklanki kaszy jaglanej, 1 łyżeczka masła, kilka ziemniaków, 2 łyżki oliwy
M – 2 cebule, szczypta pieprzu, szczypta mielonego kardamonu, 1 garstka świeżego oregano, kilka listków świeżej bazylii, 1 gałązka rozmarynu
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – sok z 1 limonki
O – 1 garść świeżego lub 1 łyżka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać składniki z Przemiany Ognia – tymianek, szałwię. Dodać składniki z Przemiany Ziemi – kaszę jaglaną, masło i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz pokrojoną, zeszkloną na oliwie cebulę. (Kaszę uprażyć na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając. Kiedy będzie czuć lekko orzechowy zapach – kasza będzie gotowa. Następnie należy przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i przepłukać zimna wodą).
Dodać do zupy składniki z Przemiany Metalu: pieprz, kardamon, oregano, bazylię, rozmaryn.
Dodać sól i tamari z Przemiany Wody. Gotować przez około 20 minut.
Na koniec dodać sok z limonki.
Zupę zmiksować, a przed podaniem posypać majerankiem.
Smacznego!
Autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)
Więcej przepisów na rozgrzewające dania jesienno-zimowe znajdą Państwo w książkach:
Jesień w kuchni Pięciu Przemian |
Zima w kuchni Pięciu Przemian |