Ostrzeżenie! Terapii Gersona nie można przeprowadzać w domu bez odpowiedniej wyciskarki do soków! Dlaczego? Od sposobu wydobywania soku z owoców i warzyw zależy jakość wypijanych płynów. To nieprawdopodobne, ale współczesne analizy soków przyrządzanych za pomocą różnych urządzeń pokazują, że niektóre maszyny nadają się do sporządzania wysokiej jakości soków lepiej niż inne.
Dlatego dziś, w ostatnim już wpisie z cyklu Wtorki z Gersonem, pomogę ci wybrać najlepszą wyciskarkę.
Kierując się w pewnej mierze intuicją, ale przede wszystkim dzięki obserwowaniu reakcji swoich pacjentów, dr Gerson stwierdził, że metoda przygotowania soków wywiera znaczny wpływ na ilość zawartych w nich substancji odżywczych. Wyniki badań klinicznych, przeprowadzonych z udziałem pacjentów używających różnych wyciskarek, również potwierdzają pierwotne przypuszczenia dr. Gersona.
Poniżej znajdują się opisy różnych typów maszyn do przygotowywania soków z owoców i warzyw. Dowiedz się, czy,m się różnią i który z nich pozwala uzyskać najbogatszy w substancje odżywcze sok.
1. Wyciskarki „miażdżące”
Wyciskarki tego typu miażdżą warzywa i owoce, wyciągając z nich w ten sposób soki. Jakość soków jest całkiem niezła, ale w maszynie pozostaje ogromna ilość pulpy z warzyw i owoców, a wraz z nią część enzymów roślinnych. Choć sok przygotowywany w ten sposób jest bogatszy w substancje odżywcze niż sok z wyciskarek odśrodkowych (patrz poniżej), jest on mniej wartościowy od soku otrzymywanego dzięki preferowanemu przez Instytut Gersona młynkowi i wyciskarce. Ponadto, wyciskarki miażdżące rozgrzewają się od środka w komorze mielącej, co zmniejsza ilość enzymów zawartych w otrzymanym soku.
2. Wyciskarki odśrodkowe (czyli popularne sokowirówki)
Wyciskarki odśrodkowe przyciskają warzywa i owoce do wirującego dysku, którego ząbki mielą rośliny na pulpę. Siła odśrodkowa rzuca następnie ową pulpę roślinną na ściany koszyczka z sitem, przez które przecieka sok. Pulpa natomiast zostaje na sicie. Mechanizm tej wyciskarki wydaje się właściwy, ale cała ta procedura ma pewne minusy:
1. Owoce i warzywa nie są mielone wystarczająco dokładnie.
2. Nieprecyzyjne wyciskanie soku sprawia, że w pulpie roślinnej pozostaje dużo minerałów i fitoskładników, a sok zawiera mniej enzymów i składników odżywczych.
Problem niższej wartości odżywczej otrzymywanego soku dotyczy przede wszystkim płynu otrzymywanego za pomocą wyciskarek odśrodkowych z koszyczkiem o pionowych ściankach. Nieco lepiej sprawdzają się wyciskarki odśrodkowe z koszyczkiem o ściankach ułożonych ukośnie. Nie zmienia to jednak faktu, że wyciskarki odśrodkowe dają sok o niższej jakości i zawierający mniej składników odżywczych niż inne typy maszyn.
3. Blendery
Używane do robienia popularnych zielonych koktajli czy smoothies, blendery kielichowe mielą produkty spożywcze na pulpę, ale nie wyciągają z niej soku. Nie zmniejszają więc ilości przyjmowanego materiału roślinnego. Co to oznacza? Aby spożyć wymaganą w Terapii Gersona ilość składników odżywczych (odpowiadającą ponad trzem litrom świeżo przygotowanego soku z organicznych owoców i warzyw), należałoby przyjąć bardzo dużo pulpy owocowo-warzywnej. Wymagałoby to codziennego zjadania około 3 kg marchewek, 4 kg jabłek i 4 główek sałaty, a na dodatek trzech normalnych posiłków. Układ pokarmowy człowieka nie jest w stanie poradzić sobie z taką ilością pożywienia w ciągu 24 godzin.
4. Maszyna ucierająca (młynek)/prasa
Najlepsze wyciskarki soków to maszyny, które łączą w sobie zarówno urządzenie ucierające warzywa i owoce w soczystą pulpę, jak i prasę hydrauliczną, wyciągającą z owej pulpy soki o wysokiej zawartości enzymów. Po zmieleniu warzyw i/lub owoców na pulpę, urządzenia te wydobywają z niej sok za pomocą wysokiego ciśnienia, wynoszącego nawet 140 kg na centymetr kwadratowy.
Wyniki badań sugerują, że tego typu maszyna ucierająca pozwala przygotować sok o pięćdziesięciokrotnie wyższej zawartości niektórych ważnych składników odżywczych, takich jak znajdujący się w dojrzałych pomidorach likopen czy występująca w błonach pestek winogron proantocyjanidyna (obie te substancje wykazują właściwości przeciwnowotworowe).
Urządzenia te wyciągają z surowych produktów roślinnych około 35% więcej soku niż inne maszyny.
W dłuższej perspektywie ich używanie jest w związku z tym znacznie bardziej korzystne.
[opracowano na podstawie książki Cud Terapii Gersona Charlotte Gerson i dr. med. Mortona Walkera]
Więcej wskazówek do stosowania Terapii Gersona w domu znajdziesz w książce Cud Terapii Gersona, którą możesz kupić w naszej księgarni internetowej.