Wydawnictwo Nowej Ery
BOK: +48 739 200 932
Zupa Hipokratesa

W kolejnej odsłonie Wtorków z Gersonem przedstawiamy przepis na słynną Zupę Hipokratesa, która spopularyzował doktor Gerson. Uważał on, że specjalna zupa, którą wymyślił Hipokrates, powinna być spożywana zarówno podczas obiadu, jak i kolacji. Stanowiła ona podstawę diety niemal wszystkich jego pacjentów cierpiących na choroby zwyrodnieniowe.

Znaczna część procedur stosowanych w Terapii Gersona ma oczyszczać wątrobę, zupa Hipokratesa pomaga natomiast oczyścić nerki.

Zupa Hipokratesa

Aby przygotować specjalną zupę, wymienione poniżej warzywa dokładnie umyj (nie obieraj), pokrój w kostkę, zalej wodą i gotuj przez dwie godziny. Następnie, wszystko zmiel w maszynce do przecierów (zostawiając tylko włókna i skórki), aby otrzymać gęstą, kremową ciecz. Przed włożeniem zupy do lodówki, pozwól jej ostygnąć. Przygotuj jej tyle, ile będziesz mógł zjeść przez dwa dni, ponieważ po upływie tego czasu traci ona swoje właściwości odżywcze. A oto lista składników:

1 seler korzeniowy średniej wielkości (jeżeli zupa jest przygotowywana poza sezonem na selery korzeniowe, można użyć 3 lub 4 łodygi selera naciowego)
Niewielka ilość natki pietruszki
70 dag pomidorów (w sezonie letnim można ich użyć więcej)
2 cebule średniej wielkości
1 korzeń pietruszki (jeżeli nie jest dostępny, można z niego zrezygnować)
2 małe pory (jeżeli nie są dostępne, można je zastąpić 2 dodatkowymi cebulami średniej wielkości)
Kilka ząbków czosnku
Pół kilo ziemniaków

Zupa Hipokratesa

Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia bez soli, do zupy Hipokratesa można wcisnąć jeden ząbek świeżego czosnku, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak. Czosnek jest bardzo zdrowy i może być używany w dowolnych ilościach.

 

Zobacz, jak Zupę Hipokratesa przyrządzają inni (film w języku angielskim):

Więcej o terapii Gersona przeczytasz w najnowszej książce opisującej jej zasady – Cud Terapii Gersona autorstwa Charlotte Gerson i dr med. Mortona Walkera.