Wydawnictwo Nowej Ery
BOK: +48 739 200 932
Zupa cebulowa z kaszą jaglaną

Lubię wszystkie cebulowe dania, a ta zupa bardzo przypadła mi do smaku. Mimo że pominęłam sos tamari, wyszła naprawdę znakomita :-) Bardzo sycąca, słodka, idealna na jesienne chłody. Kasza jaglana cudownie ją zagęszcza, tak że w konsystencji przypomina budyń.

Kamila

 Wypróbujcie sami! 🙂

PRZEPIS NA ZUPĘ CEBULOWĄ Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki:

O – 1½ litra wrzątku, ½ łyżeczki świeżego tymianku, 1 liść szałwii
Z – ½ szklanki kaszy jaglanej, 1 łyżeczka masła, kilka ziemniaków, 2 łyżki oliwy
M – 2 cebule, szczypta pieprzu, szczypta mielonego kardamonu, 1 garstka świeżego oregano, kilka listków świeżej bazylii, 1 gałązka rozmarynu
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – sok z 1 limonki
O – 1 garść świeżego lub 1 łyżka suszonego majeranku

Przygotowanie:

Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać składniki z Przemiany Ognia – tymianek, szałwię. Dodać składniki z Przemiany Ziemi – kaszę jaglaną, masło i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz pokrojoną, zeszkloną na oliwie cebulę. (Kaszę uprażyć na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając. Kiedy będzie czuć lekko orzechowy zapach – kasza będzie gotowa. Następnie należy przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i przepłukać zimna wodą).
Dodać do zupy składniki z Przemiany Metalu: pieprz, kardamon, oregano, bazylię, rozmaryn.
Dodać sól i tamari z Przemiany Wody. Gotować przez około 20 minut.
Na koniec dodać sok z limonki.
Zupę zmiksować, a przed podaniem posypać majerankiem.

zupa cebulowa

Smacznego!

Autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Więcej przepisów na rozgrzewające dania jesienno-zimowe znajdą Państwo w książkach:

 

jesien w kuchni pięciu przemian zima w kuchni Pięciu Przemian

Jesień w kuchni Pięciu Przemian

Zima w kuchni Pięciu Przemian