Wydawnictwo Nowej Ery
BOK: +48 739 200 932
Przepisy świąteczne według Pięciu Przemian

Oto kilka pomysłów na świąteczne przepisy według Pięciu Przemian.
Wśród nich także propozycje wegetariańskie i bezglutenowe. Polecam!

 

Zupa grzybowa

To chyba jedna z najszybszych grzybowych zup.
Polecam jednak wcześniejsze przepłukanie
i namoczenie grzybków przez ok. 2 godziny (w ten sposób usuniemy piasek).

Składniki:

O – 1½ litra wrzątku, 1 liść laurowy
Z – 100 g suszonych grzybów, 1 łyżeczka masła
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku
D – 1 łyżka śmietany 22%

Przygotowanie:

Zagotować wodę, dodać liść laurowy, suszone grzyby, masło, pokrojoną cebulę, pieprz i sól.
Gotować przez około godzinę, pod koniec gotowania dodać śmietanę.

zupa-grzybowa-z-lazankami

Uszka z grzybami

Wigilii bez uszek z barszczem dla niektórych jest nie do pomyślenia.
Dobrze, że są takie dni w roku, kiedy sięgamy do tradycji, niezastąpionych smaków, a przy tym jakże zdrowych.

Składniki:

Ciasto:
D – 2 szklanki mąki pszennej
O – letnia woda
Z – 1 jajko

Farsz:
O – ¾ szklanki wrzątku
Z – 20 dag grzybów suszonych, 1 łyżeczka masła
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotować farsz: wodę doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby, masło, pokrojoną cebulę, pieprz i sól.
Grzyby gotować do momentu aż będą miękkie, a w garnuszku prawie wyparuje woda.
Grzyby zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Przygotować ciasto: do mąki wlać z czuciem letnią wodę, dodać jajko, zagnieść ciasto, które powinno być miękkie,
ale jednocześnie niezbyt rzadkie, powinno także odchodzić od ręki i dać się łatwo rozwałkować.
Kawałek ciasta przełożyć na stolnicę posypaną mąką, resztę trzymać pod przykryciem żeby nie wyschło.

Ciasto rozwałkować dosyć cienko, pociąć na kwadraciki lub wyciąć małe kółka o średnicy ok. 5 cm.
Na każdy kawałek nakładać farsz małą łyżeczką, złożyć ciasto na pół, zlepić brzegi i przeciwległe końce.

Uszka gotować na osolonym wrzątku, do chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli chcemy przygotować wcześniej lub na zapas,
to wyjmujemy je z wrzątku lekko niedogotowane, polewamy tłuszczem, studzimy i w naczyniu z przykrywką wkładamy do zamrażalnika.
Przed podaniem wrzucamy je ponownie na chwilę do wrzątku lub podsmażamy na maśle.

uszka-2

Kapusta z grzybami

Danie z rodzaju dwa w jednym: idealne zarówno jako wigilijne danie lub bigos wegetariański.
Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień po ugotowaniu.

Składniki:

O – 2 szklanki wrzątku, 1 liść laurowy, 1 łyżka suszonego majeranku, 1 garść wędzonych śliwek
Z – 100 g suszonych grzybów, 1 garść migdałów, 1 łyżka miodu, 2 łyżki masła
M – 1 cebula, 250 g białej kapusty, szczypta pieprzu, kilka ziarenek jałowca
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 1 kg kapusty kiszonej, 1 garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Zagotować wodę, dodać liść laurowy, majeranek, śliwki, grzyby suszone,
migdały, miód oraz zeszkloną na maśle cebulę.

Następnie dodać poszatkowaną białą kapustę, pieprz, jałowiec, sól i tamari.
Gotować przez około godzinę.

Po tym czasie dodać kapustę kiszoną i żurawinę, gotować jeszcze około pół godziny.

Kapusta jest smaczniejsza, jeśli ją przemrozimy i podgrzejemy następnego dnia,
lepiej podgrzewać ją jednak w piekarniku, żeby się nie przypaliła.

zupa-grzybowa-z-lazankami

Tort makowy z kremem czekoladowym

Świetna, na dodatek bezglutenowa, alternatywa dla tradycyjnego makowca.
Jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, użyjcie 1/3 zalecanej porcji cukru:)

Składniki:

Mak:
O – 4 szklanki wrzątku
Z – 4 szklanki maku

Ciasto:
Z – 4 szklanki zmielonego maku, 6 jajek, 1 szklanka cukru, ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki migdałów w płatkach, 1 garść rodzynek, 1 łyżeczka masła,
wiórki kokosowe do posypania tortownicy
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

Polewa czekoladowa:
O – ¼ szklanki wrzątku, 2 czubate łyżeczki kakao
Z – ½ kostki masła, ½ szklanki cukru
M – 2 łyżeczki nalewki z orzechów lub 1 łyżeczka spirytusu

Dodatki:
Z – 2 garście orzechów laskowych

Przygotowanie:

Mak wsypać do wrzątku, odstawić na noc. Następnie odlać nadmiar wody, a mak przepuścić przez maszynkę z gęstym sitkiem.
Przełożyć mak do makutry, dodać połowę cukru, mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać żółtka.
Utrzeć na pulchną masę, dodać migdały, rodzynki, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, szczyptą imbiru i soli.
Ubite białka dodać do maku i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi.

Piec w temperaturze 160-170°C przez około 60 minut.

Ostudzony tort wyjąć z tortownicy, przełożyć na talerz.

Przygotować polewę: zagotować wodę, wsypać kakao, dodać masło i cukier, gotować przez około 3 minuty ciągle mieszając.
Następnie dodać nalewkę, zmiksować. Tak przygotowaną polewą, jeszcze ciepłą, polać tort, udekorować orzechami laskowymi.

makowiec-04

 

Pysznych świąt! 🙂

Przepisy pochodzą z książki Zima w kuchni Pięciu Przemian

zima w kuchni Pięciu Przemian