Opis
Oto jedna z najważniejszych dyskusji, jaka miała miejsca na przestrzeni 25 lat na temat żywienia. John Robbins – założyciel ruchu na rzecz zdrowej żywności – przeprowadza rozmowy z 21 niezależnymi, bezstronnymi światowej sławy ekspertami od odżywiania i diety, jak specjalista od chorób przewlekłych Dean Ornish, producent słynnego filmu Super Size Me, Morgan Spurlock, czy autor bestsellerowej książki Nowoczesne zasady odżywiania, Colin Campbell.
Robbins zadaje im trudne pytania – czasami intrygujące, często szokujące, ale zawsze dotyczące tego, co naprawdę ważne. Słuchaj uważnie, ponieważ mówią oni o tym, jak wielkie znaczenie dla zdrowia naszego i całej planety ma to, co znajduje się na naszych talerzach.
Dzięki tej książce ujętej w przystępnej formie wywiadu, dowiesz się, w jaki sposób twoje wybory żywnościowe mogą pomóc zapobiec dalszym zmianom klimatycznym, wyeliminować globalny głód, pozostać w zgodzie z twoimi najgłębszymi wartościami, zapobiegać chorobom, a nawet je cofać, czy też po prostu pomóc ci czuć się zdrowo i być pełnym energii, a także wpłynąć na los zwierząt hodowlanych. Odnajdziesz tu dosłownie kopalnię informacji i praktycznych wskazówek, dlaczego i jak dokonywać świadomych, pozytywnych wyborów żywnościowych. Otrzymasz w pigułce dane o najważniejszych kwestiach dotyczących odżywiania, jak jakość przetworzonej żywności, wegetarianizm, GMO, nowe modele produkcji żywności czy Sprawiedliwy Handel.
Zastanawiasz się, czy twój głos w tej sprawie będzie się liczył? Oczywiście, że tak! Małe działania pomnożone przez miliony ludzi są w stanie zmienić świat! Dlatego już dziś przyłącz się do rewolucji, poznaj strategię obiadową – politykę żywienia zdrowych ludzi, i ustawiaj na swoim talerzu tylko zdrowe i naturalne produkty.
Planeta jest pod stałym naciskiem i nasze wybory, których dokonujemy każdego dnia, jeszcze nigdy nie były dla niej tak ważne. „Głosy rewolucji żywnościowej” to informacyjne i inspirujące narzędzie, które wyznacza nowy kierunek naszej planety.
– Paul McCartney
Mirosława Dudko –
„Jesteś tym co jesz” – to powiedzenie bardzo pasuje do książki „Głosy rewolucji żywnościowej”. Wiedza na temat właściwego odżywiania się pozwala na odpowiedzialne wybory tego co spożywamy. Robiąc zakupy, większość osób nie zwraca uwagi na aspekt zdrowotny lecz sugerują się ceną, reklamą, zachciankami. Dla producentów żywności nie liczy się nasze zdrowie lecz ich zyski. Żywność zawiera wiele szkodliwych składników i dodatków lecz dla wielkich koncernów nie ma to znaczenia. Narzucają one nam styl odżywiania się, wmawiając, że to co produkują jest zdrowe. Mamią reklamami, ładnymi opakowaniami, przekonują, że akurat ich produkt zapewni nam zdrowie. Na szczęście coraz częściej prowadzi się dyskusje o profilaktyce zdrowotnej, zapobieganiu chorobom poprzez odpowiednie diety czy sposoby życia. Powstają już gospodarstwa produkujące naturalne produkty, wiejskie farmy, które oferują uprawy ekologiczne, punkty gastronomiczne i sklepy ze zdrową żywnością. Do tego coraz więcej pojawia się różnych publikacji propagujących zdrowy styl życia. Często są to sprzeczne informacje. Dlatego Ocean Robbins i ze swoim tatą – Johnem Robbinsem postanowili zasięgnąć informacji u największych ekspertów od żywności i diet. Zebrali w jednej książce 21 rozmów, by uświadomić zagrożenia i działania systemów korporacyjnych, medycznych, spożywczych,. Wszystko po to, byśmy zaczęli buntować się przeciw istniejącej rzeczywistości. Wywiady zostały przeprowadzone przez Johna Robbinsa, który jest uważany za „bohatera ruchu na rzecz zdrowej żywności” a jego syn Ocean, zebrał je, uporządkował i zredagował.
http://ezoksiazki.blogspot.com/2014/05/51gosy-rewolucji-zywnosciowej.html