Dziś przepis na zupę. Ale nie taką, której dzieci jeść nie lubią. Krem marchewkowy z sezamem jest lekki, zdrowy, pełen przypraw i warzyw, a przede wszystkim pyszny! To jedno z dań, za którym przepadają gwiazdy, ponieważ jest bardzo mało kaloryczne 😉 Jest więc ono dla każdego – czy jesteś na diecie, czy nie, czy po prostu lubisz się zdrowo odżywiać. Wypróbujcie, bo przygotowanie kremu jest również bardzo proste:) W dodatku zupa wspaniale rozgrzewa, więc będzie w sam raz na zimowe popołudnia. Smacznego!
SKŁADNIKI
O – 2 litry wrzątku, 1/3 szklanki prażonego sezamu
Z – 1 łyżeczka masła, 4 marchewki, 2/3 szklanki kaszy jaglanej, 10-12 daktyli
M – szczypta mielonego kardamonu, kilka plasterków świeżego imbiru (ok. 2 cm)
W – szczypta soli
D – sok z ½ limonki
Dodatki:
D – 1 garść suszonej żurawiny
O – 1 garść wędzonych śliwek
Z – 1 garść rodzynków
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować wodę, w międzyczasie delikatnie uprażyć sezam na suchej patelni, następnie wrzucić go do wrzątku. Potem dodać masło, obraną marchew, daktyle, kaszę jaglaną, imbir, kardamon, sól i sok z limonki. Gotować przez około godzinę. Po tym czasie zmiksować, dodać żurawinę, śliwki i rodzynki. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Zima w kuchni Pięciu Przemian.