Wydawnictwo Nowej Ery
BOK: +48 739 200 932
DAL Z BOĆWINĄ I CURRY

Mikroelementy – któż ich nie potrzebuje? A jeśli będą ponadto stanowić niezwykłe połączenie smaków? Oto nasza kulinarna inspiracja na dziś:
DAL Z BOĆWINĄ I CURRY
6 porcji / bezglutenowe
Przygotuj się na mocne, rozgrzewające smaki tej zupy: bogata w cynk i wapń boćwina łączy się w niej z imbirem i soczewicą. Czerwona soczewica gotuje się tak szybko, że potrawę tę podasz na stół po zaledwie 20 minutach gotowania.
Czas przygotowania: 25 min.
400 g opłukanej czerwonej soczewicy
2 łyżki stołowe świeżego imbiru, startego
1,5 l wody
½ pęczka boćwiny
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
3 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 duże marchewki, pokrojone w kawałki
3 łyżki stołowe pasty pomidorowej
400 g mleka kokosowego z puszki
2 pęczki szczypioru, posiekanego
1Soczewicę, imbir i wodę umieść w dużym garnku i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ogień i duś 12 minut, aż soczewica będzie al dente.
2W tzw. międzyczasie oddziel łodygi od liści boćwiny i pokrój łodygi w kostkę. Ułóż po cztery liście boćwiny i zwiń je w rulonik. Pokrój tak, by otrzymać długie wstążki zieleniny.
3Na małej patelni rozgrzej oliwę i smaż cebulę saute, aż się zacznie rumienić. Dodaj sól oraz przyprawy i gotuj przez 1 minutę mieszając. Otrzymaną mieszankę dodaj do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę łodygami boćwiny, marchewką, pastą pomidorową oraz mlekiem kokosowym i dobrze wymieszaj. Duś przez kolejnych 5 minut, następnie wyłóż liście boćwiny i gotuj przez 3 do 4 minut, aż soczewica będzie miękka, a jej ziarna otwarte. Nakładaj do miseczek i podawaj przyozdobione szczypiorem.

Opracowano na podstawie książki Zielona kuchnia 24/7 autorstwa Jessiki Nadel.

 

DAL Z BOĆWINĄ I CURRY