O – ½ szklanki mąki gryczanej, ½ szklanki letniej wody
Siemię lniane:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – ½ szklanki siemienia lnianego
Ciasto na chleb:
O – 2 szklanki mąki gryczanej
Z – 2 szklanki mąki jaglanej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kminku, 1 szklanka mąki z pestek dyni
M – 1 łyżka czarnuszki
W – 1 łyżeczka soli
D – 1 szklanka zakwasu gryczanego
O – 1 szklanka mąki gryczanej
Z – siemię lniane ugotowane w 2 szklankach wrzątku, 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE
Zakwas gryczany: do ceramicznej miseczki wlać kwas mlekowy, dodać mąkę gryczaną i letnią wodę, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, co trzy dni dokarmiać zakwas, dodając łyżkę mąki i łyżkę ciepłej wody, od czasu do czasu mieszać. Zakwas z mąki gryczanej kisi się dłużej niż zakwas z mąki żytniej, jest gotowy po około 5–7 dniach. Zakwas, który hodujemy dłużej, na bazie pierwotnej hodowli, kisi się szybciej i możemy go używać w krótszych odstępach czasu.
Gotowanie siemienia lnianego: zagotować wodę, wsypać siemię lniane, gotować 5 minut. Odstawić na kilka godzin.
Ciasto na chleb: do salaterki wsypać 2 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mąki jaglanej, szklankę mąki ziemniaczanej, dodać kminek, szklankę mąki z pestek dyni, czarnuszkę, sól, wymieszać, dodać zakwas gryczany, szklankę mąki gryczanej, ugotowane siemię lniane, miód. Wyrobić starannie ciasto, wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 12 godzin. Piec około półtorej godziny w temperaturze 180°C.
Na czas pieczenia wstawić do piekarnika garnuszek z wodą, przed końcem pieczenia zwilżyć wierzch chleba wrzątkiem.