Wydawnictwo Nowej Ery
BOK: +48 739 200 932

Francja czy Włochy? Ciasto czy zielenina? Oto rozwiązanie dylematu!

CIASTO FRANCUSKIE Z KOPREM WŁOSKIM I LIŚĆMI RZEPY

8-10 porcji
Uwielbiam ciasto francuskie w różnych przystawkach. To danie można pokroić na kawałki wielkości kęsa dla wielu osób albo podać z dużą porcją sałatki jako lekką kolację dla czterech osób.
Czas przygotowania: 35 min.
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
½ bulwy kopru włoskiego, cienko pokrojonego
2 ząbki czosnku (posiekane)
¼ cebuli, cienko pokrojonej
1 pęczek liści rzepy, pokrojony
mąka do rozwałkowania
ok. 400 g ciasta francuskiego (dla wegan)
sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wyłóż papierem.
2W dużym rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj koper włoski i smaż sauté przez kilka minut do miękkości. Dodaj czosnek, cebulę i liście rzepy. Smaż dalej sauté do miękkości liście rzepy, przez 3 do 4 minut. Przypraw solą oraz pieprzem i zdejmij z ognia.
3Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt o wymiarach 25 x 38 cm. Przenieś na blachę. Rozprowadź masę powstałą z kopru włoskiego i liści rzepy, pozostawiając 2,5 centymetra odstępu od krawędzi, by ciasto mogło urosnąć podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz przez 15 do 20 minut lub do czasu, aż ciasto francuskie będzie puszyste i zacznie łapać brązowy kolor. Wyjmij z piekarnika, pokrój i podawaj.

Opracowano na podstawie książki Zielona kuchnia 24/7 autorstwa Jessiki Nadel.